18. 12. 2024
Co s bioodpadem? Přírodní kosmetika, modelína nebo květináče. EIT Food Challenge Lab Czechia 2024 představil v Brně vítěze letošní výzvy
Čtvrtý ročník programu EIT Food Challenge Lab, který letos poprvé organizovala inovační agentura JIC ve spolupráci s VŠCHT, zná své vítěze. V letošní výzvě zaměřené na inovativní řešení v oblasti nakládání s bioodpady zvítězil projekt Green Cycle Cosmetics, který představil přírodní kosmetiku z kávových slupek (chaff).
„Všechny vítězné projekty ukázaly, že i zdánlivý odpad může být cennou surovinou. Právě takové inovativní přístupy k cirkulární ekonomice jsme chtěli podpořit,“ říká Jiří Zhoř z inovační agentury JIC, která měla program na starosti.
Vítězný projekt Green Cycle Cosmetics navrhl tým ve složení Martin Kubelka, Matěj Černý a Vojtěch Čermák. Kosmetický přípravek obsahuje prospěšné polyfenoly. Navíc je proces výroby poháněn bioplynovou stanicí, která využívá zbylý extrakční zbytek.
Druhé místo obsadil projekt Chaffean autorek Zdenky Vilhanové a Lenky Jurasové. Jejich inovativní řešení přeměňuje kávové plevy na modelovací hmotu, která po použití slouží jako hnojivo pro rostliny. Třetí příčku pak získal projekt Chaffináči jediného středoškolského týmu ve složení David Simon, Vojtěch Vilém Vrtílek, Barbora Trojčáková a Štěpánka Ivičičová, který představil koncept rozložitelných květináčů z kávového chaffu.
Vítězný tým si odnesl finanční odměnu 2000 eur. Všechny tři oceněné projekty pak získaly i další benefity včetně dvouměsíčního členství v JICcoworku, bezplatného mentoringu, knihu o podnikání od Dalibora Pulkerta, a navíc i balíček kávy od společnosti Rebelbean, která byla partnerem jedné z výzev.
Challenge Lab 2024 probíhal od začátku listopadu do poloviny prosince v hybridním formátu. Účastníci měli možnost řešit dvě výzvy – zpracování kávových plev ve spolupráci s pražírnou Rebelbean nebo využití kontaminovaných zbytků při výrobě houbových kompozitů ve spolupráci s firmou Myco.
Vítězný projekt Green Cycle Cosmetics navrhl tým ve složení Martin Kubelka, Matěj Černý a Vojtěch Čermák. Kosmetický přípravek obsahuje prospěšné polyfenoly. Navíc je proces výroby poháněn bioplynovou stanicí, která využívá zbylý extrakční zbytek.
Druhé místo obsadil projekt Chaffean autorek Zdenky Vilhanové a Lenky Jurasové. Jejich inovativní řešení přeměňuje kávové plevy na modelovací hmotu, která po použití slouží jako hnojivo pro rostliny. Třetí příčku pak získal projekt Chaffináči jediného středoškolského týmu ve složení David Simon, Vojtěch Vilém Vrtílek, Barbora Trojčáková a Štěpánka Ivičičová, který představil koncept rozložitelných květináčů z kávového chaffu.
Vítězný tým si odnesl finanční odměnu 2000 eur. Všechny tři oceněné projekty pak získaly i další benefity včetně dvouměsíčního členství v JICcoworku, bezplatného mentoringu, knihu o podnikání od Dalibora Pulkerta, a navíc i balíček kávy od společnosti Rebelbean, která byla partnerem jedné z výzev.
Challenge Lab 2024 probíhal od začátku listopadu do poloviny prosince v hybridním formátu. Účastníci měli možnost řešit dvě výzvy – zpracování kávových plev ve spolupráci s pražírnou Rebelbean nebo využití kontaminovaných zbytků při výrobě houbových kompozitů ve spolupráci s firmou Myco.