CHALLENGE LAB FOODHACK: Jak snížit plýtvání potravinami?

Plýtvání jídlem představuje jeden z největších environmentálních i ekonomických problémů současnosti. Třetina globální produkce potravin přijde vniveč, což kromě značných dopadů na životní prostředí představuje také každoroční ekonomickou ztrátu téměř bilion dolarů. Challenge Lab hledá startupová řešení, která v klíčových sektorech tento problém adresují a přinesou komerční potenciál.

Co je Challenge Lab?

EIT Food Challenge Lab je hackathonová iniciativa zaměřená na řešení výzev v oblasti agri-food. Propojuje studenty, inovátory, podnikatele, výzkumníky a další odborníky s cílem najít udržitelná a inovativní řešení konkrétních výzev. Takových, kterým čelí společnost v oblasti zemědělství a potravinářství a které mají potenciál pozitivně ovlivnit nakládání s potravinami. Účastníci získají podporu pro rozvoj nápadů a řešení prostřednictvím přednášek, workshopů a odborného mentoringu.

Jak program probíhá?

Účastníci se nejdříve seznámí s konkrétními výzvami, kterým čelí agri-food sektor (Detailně popsané je najdete u nás na webu v sekci Challenge Lab). Poté se rozdělí do týmů, ve kterých budou během následujících šesti týdnů pracovat na řešení jedné ze zvolených výzev ve svém volném čase.
 

Během programu absolvují:

  • workshopy a přednášky, které jim poskytnou potřebné know-how.  
  • setkání s mentory a experty, od kterých záskají cennou zpětnou vazbu na vznikající řešení

Na závěr programu týmy prezentují svá řešení před odbornou porotou, která hodnotí jejich potenciál pro reálnou implementaci a dopad na agri-food sektor. Tým s nejlepším řešením vyhraje 2000 eur a může získat podporu pro další rozvoj a realizaci.

Pro koho je akce vhodná?

Účast v Challenge Lab je vhodná pro studenty, inovátory, podnikatele, vědce, studenty a profesionály, kteří mají zájem inovovat potravinářský sektor a kteří se chtějí podílet na řešení aktuálních výzev.

Účastnit se můžou:

  • Studenti (SŠ, VŠ, absolventi) 
  • Startupy a malé a střední podniky 
  • Odborníci v oblasti agri-food (potravinářství, zemědělství) 
  • Každý, kdo má zájem inovovat a hledat řešení aktuálních výzev
 

Program je určen jak pro začátečníky, kteří chtějí získat nové znalosti a dovednosti, tak i pro zkušené profesionály, kteří hledají příležitost k implementaci svých inovací.  Hledáme tě, ať už přicházíš sama/sám, nebo v týmu, máš jakékoliv know-how, které můžeš uplatnit, lákají tě inovace, technologie, software a problém solving. Jedinou podmínkou účasti je dostatek času pro celý průběh výzvy. 

Harmonogram

BLOK 01 | KICK OFF PARTY | úvodní seznámení a rozdělení do týmů 

pondělí 14. 04. 2025 | 13.00–17.00 | osobně na JICu 

BLOK 02 | Design Thinking a Lean Canvas + odborné téma 

Středa 16. 04. 2025 | 13.00–15:00 | hybrid 

BLOK 03 | zákazník a validace nápadu | úvod do cirkulární ekonomiky 

středa 23. 04. 2025 | 13.00–16:00 | hybrid 

Mentoring session 1 s byznysovými konzultanty 

pátek 25. 4. 2025 | 13.00–15.00 | online 

BLOK 04 | Finance a cashflow, zdroje financování pro rozjezd projektu 

pondělí 28. 4. 2025 v 13.00–15.00 | hybrid 

Mentoring session 2 s experty 

středa 30. 4. 2025 | 13.00–15.00 | online 

Mentoring session 3 s byznysovými konzultanty 

středa 7. 5. 2025 | 13.00–15:00 | online 

BLOK 05 | Prezentační dovednosti 

pondělí 12. 5. 2025 v 13.00–16.00 | hybrid 

Mentoring session 4 s experty 

středa 30. 4. 2025 | 13.00–15.00 | online 

BLOK 06 | Final day – pitch session 

pondělí 19. 5. 2025 | 13.00–16.00 | osobně na JICu 

Jak se na akci přihlásit?

Účast v programu je zdarma. Berte ji ale, prosíme, opravdu závazně, z respektu k času a úsilí všech zapojených. Přihlaste se přes tlačítko Mám zájem o akci jako jednotlivec nebo jako tým.
Libor Hoření
Libor Hoření
Konzultant startupů a podnikatel
JIC
(spolu)zakladatel a autor úspěšných byznysových a dobročinných projektů (např. Toprecepty.cz, Donio nebo Dobrokáva).
Markéta Filipenská
Markéta Filipenská
Teamleaderka týmu Studenti
JIC
Veronika Štěpánková
Veronika Štěpánková
Startupová konzultantka
JIC
Martin Dokoupil
Martin Dokoupil
Startup konzultant a podnikatel
JIC
Martin Zadražil
Martin Zadražil
STARTUP KONZULTANT
JIC
Marta Zemanová
Marta Zemanová
Human Potential Specialist
JIC
Aleš Filipenský
Aleš Filipenský
Investment Director
Garage Angels
Jasmína Henni
Jasmína Henni
Konzultantka a mentorka
JIC
Lucie Veselá
Lucie Veselá
Vedoucí Ústavu marketingu a obchodu
PEF MENDELU
Irena Baláková
Irena Baláková
Odborná asistentka na Ústavu marketingu a obchodu
PEF MENDELU
Lea Kubíčková
Lea Kubíčková
Prorektorka pro personální rozvoj a vnitřní komunikaci
PEF MENDELU
Jiří Medvec
Jiří Medvec
Sustainability ambassador
Zátiší Group
Jakub Henni
Jakub Henni
Co-founder
Nesnězeno
Dagmar Milerová Prášková
Dagmar Milerová Prášková
Manažerka Cirkulární akademie a šéfredaktorka portálu Společně udržitelně
Petr Sedláček
Petr Sedláček
Výzkumník
FCH VUT Brno
Stanislav Obruča
Stanislav Obruča
Výzkumník
FCH VUT Brno
Monika Tomaniová
Monika Tomaniová
Assistant Professor
VŠCHT Praha
Základní informace
Datum, čas
14. 4. 2025 - 19. 5. 2025 13.00–16.00
Místo konání
JIC INMEC, Purkyňova 127, 612 00 Brno-Medlánky
Cena
Zdarma
Kontaktní osoba
Jiří Zhoř
Jiří Zhoř
JIC