Challenge Lab FoodHack: Jak snížit a efektivně využít potravinový odpad?

Plýtvání jídlem představuje jeden z největších environmentálních i ekonomických problémů současnosti. Třetina globální produkce potravin přijde vniveč, což kromě značných dopadů na životní prostředí představuje také každoroční ekonomickou ztrátu téměř bilion dolarů. Challenge Lab hledá startupová řešení, která v klíčových sektorech tento problém adresují a přinesou komerční potenciál.

Co je Challenge Lab?

EIT Food Challenge Lab je hackathonová iniciativa zaměřená na řešení výzev v oblasti agri-food. Propojuje studenty, inovátory, podnikatele, výzkumníky a další odborníky s cílem najít udržitelná a inovativní řešení konkrétních výzev. Takových, kterým čelí společnost v oblasti zemědělství a potravinářství a které mají potenciál pozitivně ovlivnit nakládání s potravinami. Účastníci získají podporu pro rozvoj nápadů a řešení prostřednictvím přednášek, workshopů a odborného mentoringu.

Jak program probíhá?

Účastníci se nejdříve seznámí s konkrétními výzvami, kterým čelí agri-food sektor (Detailně popsané je najdete u nás na webu v sekci Challenge Lab). Poté se rozdělí do týmů, ve kterých budou během následujících šesti týdnů pracovat na řešení jedné ze zvolených výzev ve svém volném čase.
 

Během programu absolvují:

  • workshopy a přednášky, které jim poskytnou potřebné know-how.  
  • setkání s mentory a experty, od kterých záskají cennou zpětnou vazbu na vznikající řešení

Na závěr programu týmy prezentují svá řešení před odbornou porotou, která hodnotí jejich potenciál pro reálnou implementaci a dopad na agri-food sektor. Tým s nejlepším řešením vyhraje 2000 eur a může získat podporu pro další rozvoj a realizaci.

Pro koho je akce vhodná?

Účast v Challenge Lab je vhodná pro studenty, inovátory, podnikatele, vědce, studenty a profesionály, kteří mají zájem inovovat potravinářský sektor a kteří se chtějí podílet na řešení aktuálních výzev.

Účastnit se můžou:

  • Studenti (SŠ, VŠ, absolventi) 
  • Startupy a malé a střední podniky 
  • Odborníci v oblasti agri-food (potravinářství, zemědělství) 
  • Každý, kdo má zájem inovovat a hledat řešení aktuálních výzev
 

Program je určen jak pro začátečníky, kteří chtějí získat nové znalosti a dovednosti, tak i pro zkušené profesionály, kteří hledají příležitost k implementaci svých inovací.  Hledáme tě, ať už přicházíš sama/sám, nebo v týmu, máš jakékoliv know-how, které můžeš uplatnit, lákají tě inovace, technologie, software a problém solving. Jedinou podmínkou účasti je dostatek času pro celý průběh výzvy. 

Harmonogram

BLOK 01 | KICK OFF PARTY | úvodní seznámení a rozdělení do týmů 

pondělí 14. 04. 2025 | 13.00–17.00 | osobně na JICu 

BLOK 02 | Design Thinking a Lean Canvas + odborné téma 

Středa 16. 04. 2025 | 13.00–15:00 | hybrid 

BLOK 03 | zákazník a validace nápadu | úvod do cirkulární ekonomiky 

středa 23. 04. 2025 | 13.00–16:00 | hybrid 

Mentoring session 1 s byznysovými konzultanty 

pátek 25. 4. 2025 | 13.00–15.00 | online 

BLOK 04 | Finance a cashflow, zdroje financování pro rozjezd projektu 

pondělí 28. 4. 2025 v 13.00–15.00 | hybrid 

Mentoring session 2 s experty 

středa 30. 4. 2025 | 13.00–15.00 | online 

Mentoring session 3 s byznysovými konzultanty 

středa 7. 5. 2025 | 13.00–15:00 | online 

BLOK 05 | Prezentační dovednosti 

pondělí 12. 5. 2025 v 13.00–16.00 | hybrid 

Mentoring session 4 s experty 

středa 30. 4. 2025 | 13.00–15.00 | online 

BLOK 06 | Final day – pitch session 

pondělí 19. 5. 2025 | 13.00–16.00 | osobně na JICu 

Jak se na akci přihlásit?

Účast v programu je zdarma. Berte ji ale, prosíme, opravdu závazně, z respektu k času a úsilí všech zapojených. Přihlaste se přes tlačítko Mám zájem o akci jako jednotlivec nebo jako tým.
Libor Hoření
Libor Hoření
Konzultant startupů a podnikatel
JIC
(spolu)zakladatel a autor úspěšných byznysových a dobročinných projektů (např. Toprecepty.cz, Donio nebo Dobrokáva).
Markéta Filipenská
Markéta Filipenská
Teamleaderka týmu Studenti
JIC
Veronika Štěpánková
Veronika Štěpánková
Startupová konzultantka
JIC
Martin Dokoupil
Martin Dokoupil
Startup konzultant a podnikatel
JIC
Martin Zadražil
Martin Zadražil
STARTUP KONZULTANT
JIC
Marta Zemanová
Marta Zemanová
Human Potential Specialist
JIC
Aleš Filipenský
Aleš Filipenský
Investment Director
Garage Angels
Jasmína Henni
Jasmína Henni
Konzultantka a mentorka
JIC
Lucie Veselá
Lucie Veselá
Vedoucí Ústavu marketingu a obchodu
PEF MENDELU
Irena Baláková
Irena Baláková
Odborná asistentka na Ústavu marketingu a obchodu
PEF MENDELU
Lea Kubíčková
Lea Kubíčková
Prorektorka pro personální rozvoj a vnitřní komunikaci
PEF MENDELU
Jiří Medvec
Jiří Medvec
Sustainability ambassador
Zátiší Group
Základní informace
Datum, čas
14. 4. 2025 - 19. 5. 2025 13.00–16.00
Místo konání
JIC INMEC, Purkyňova 127, 612 00 Brno-Medlánky
Cena
Zdarma
Kontaktní osoba
Jiří Zhoř
Jiří Zhoř
JIC
Mám zájem o akci