
CHALLENGE LAB FOODHACK: Jak snížit plýtvání potravinami?
Plýtvání jídlem představuje jeden z největších environmentálních i ekonomických problémů současnosti. Třetina globální produkce potravin přijde vniveč, což kromě značných dopadů na životní prostředí představuje také každoroční ekonomickou ztrátu téměř bilion dolarů. Challenge Lab hledá startupová řešení, která v klíčových sektorech tento problém adresují a přinesou komerční potenciál.
Program
BLOK 01 | KICK OFF PARTY | úvodní seznámení a rozdělení do týmů
pondělí 14. 04. 2025 | 13.00–17.00 | osobně na JICu
Na úvod vás čeká seznamka s ostatními účastníky formou speed datingu. Do hloubky se pobavíme o hackathonové výzvě a programu celého hackathonu. Následně s vámi podnikatel a mentor začínajících projektů na JIC, Libor Hoření, bude sdílet svůj příběh – jak začínal své vlastní projekty s komerčním uplatněním.
Na úvod vás čeká seznamka s ostatními účastníky formou speed datingu. Do hloubky se pobavíme o hackathonové výzvě a programu celého hackathonu. Následně s vámi podnikatel a mentor začínajících projektů na JIC, Libor Hoření, bude sdílet svůj příběh – jak začínal své vlastní projekty s komerčním uplatněním.
BLOK 02 | Design Thinking a Lean Canvas + odborné téma
Středa 16. 04. 2025 | 13.00–15:00 | hybrid
Design Thinking je proces, který se zabývá řešením složitých problémů se zaměřením primárně na uživatele. Tato metoda je jak dělaná pro hackathonové výzvy, a proto se jí budeme věnovat na úvod druhého bloku. Následně si přiblížíme druhou, neméně důležitou metodu: Lean Canvas. Jde o užitečný nástroj pro vytvoření podnikatelského plánu. Rychle a efektivně s ním identifikujete klíčové prvky podnikání a zodpovíte si klíčové otázky při vytváření nového podnikatelského záměru. Využívá se především při realizaci nových projektů. V druhé části otevřeme odborné téma, které vám pomůže blíže pochopit problém definovaný výzvou.
BLOK 03 | zákazník a validace nápadu | úvod do cirkulární ekonomiky
středa 23. 04. 2025 | 13.00–16:00 | hybrid
9 z 10 nově vznikajících startupů v ČR do jednoho roku skončí. Právě proto je jedním z nejdůležitějších témat při vzniku nových projektů validace a téma zákazníka. Odkryjeme pojmy jako prototyp nebo MVP a pobavíme se o tom, jak proces validace nápadu uchopit. V druhé části budeme mluvit o principech cirkulární ekonomiky, podíváme se na různá data v této oblasti a nasdílíme si příklady dobré praxe.
9 z 10 nově vznikajících startupů v ČR do jednoho roku skončí. Právě proto je jedním z nejdůležitějších témat při vzniku nových projektů validace a téma zákazníka. Odkryjeme pojmy jako prototyp nebo MVP a pobavíme se o tom, jak proces validace nápadu uchopit. V druhé části budeme mluvit o principech cirkulární ekonomiky, podíváme se na různá data v této oblasti a nasdílíme si příklady dobré praxe.
Mentoring session 1 s byznysovými konzultanty
pátek 25. 4. 2025 | 13.00–15.00 | online
S přidělenými mentory budete mít prostor probrat jakékoli dotazy v oblasti validace projektu, tvorby MVP (Minimum Viable Product), hledání zákazníka, dalšího směrování řešení projektu a další rozvojové oblasti.
BLOK 04 | Finance a cashflow, zdroje financování pro rozjezd projektu
pondělí 28. 4. 2025 v 13.00–15.00 | hybrid
Probereme business planning, způsoby nastavení financí v začínajícím projektu, faktory, které vstupují do hry, a cenotvorbu.
Mentoring session 2 s experty
středa 30. 4. 2025 | 13.00–15.00 | online
Abyste měli možnost dostat feedback od odborníků a expertů v oblasti plýtvání potravinami, vytvořili jsme board expertů. S těmi se v rámci mentoring session budete moct spojit a probrat s nimi řešení vybrané výzvy.
Mentoring session 3 s byznysovými konzultanty
středa 7. 5. 2025 | 13.00–15:00 | online
Abyste měli možnost dostat feedback od odborníků a expertů v oblasti biologických odpadů, vytvořili jsme board expertů. S těmi se v rámci mentoring session budete moct spojit a probrat s nimi řešení vybrané výzvy.
BLOK 05 | Prezentační dovednosti
pondělí 12. 5. 2025 v 13.00–16.00 | hybrid
Abyste dokázali svůj projekt dobře prodat, v pátém bloku se zaměříme na prezentační dovednosti. Podíváme se na to, jak vytvořit dobrý pitchdeck a jak ho následně dobře odprezentovat.
Mentoring session 4 s experty
středa 14. 5. 2025 | 13.00–15.00 | online
Abyste měli možnost dostat feedback od odborníků a expertů v oblasti plýtvání potravinami, vytvořili jsme board expertů. S těmi se v rámci mentoring session budete moct spojit a probrat s nimi řešení vybrané výzvy.
BLOK 06 | Final day – pitch session
pondělí 19. 5. 2025 | 13.00–16.00 | osobně na JICu
V posledním bloku odprezentujete svoje řešení mentorům a oponentům, kteří budou hodnotit vaše řešení na základě různých kritérií.