Challenge Lab HERO_BG_YELLOW-svg

CHALLENGE LAB FOODHACK: Jak snížit plýtvání potravinami?

Plýtvání jídlem je jeden z největších environmentálních i ekonomických problémů současnosti. Až třetina globální produkce končí v koši. To představuje ekologickou, ale i ekonomickou ztrátu – téměř bilion dolarů. Challenge Lab hledá startupová řešení, která přinesou komerční potenciál.

1
Přečteš si podmínky, ať víš, do čeho jdeš – a přihlásíš sebe nebo rovnou celý tým.
2
6 týdnů budeš s týmem pracovat na řešení výzvy. Absolvuješ workshopy, přednášky a získáš feedback.
3
Odprezentuješ svůj projekt odborné porotě a možná vyhraješ celý Challenge Lab a 2.000 eur!

Koho hledáme?

Účast v Challenge Lab je skvělou příležitostí začátečníky, kteří chtějí získat nové znalosti a dovednosti, i pro profesionály, kteří hledají příležitost využít své inovace. Účastnit se můžou:
 
  1. Studenti (SŠ, VŠ, absolventi)  
  2. Startupy a malé a střední podniky  
  3. Odborníci v oblasti agri-food (potravinářství, zemědělství)  
  4. Každý, do chce inovovat a hledat řešení aktuálních výzev 

Proč hackaton?

Nejde o klasický hackathon, kde po mnoha energeťácích uleháš ve 4 ráno do spacáku. Challenge Lab je rozložený do šesti týdnů, během kterých dostaneš prostor vymyslet nové a atraktivní řešení.  
 

Nebudeš na to sám/sama. Tobě a tvému týmu k tomu pomůžou workshopy, přednášky, mentoringové sessions a bohatý network expertů kolem JICu.  
 

A proč 6 týdnů? Máme ověřené, že za tuto dobu stihneš svoje řešení dostatečně validovat, a díky tomu ho pak i realizovat.

Jak program probíhá? 

  1. Seznámíš se s konkrétními výzvami, kterým čelí agri-food sektor.  
  2. Vytvoříte tým, ve kterém budete 6 týdnů spolupracovat na vybrané výzvě.  
  3. Absolvujete workshopy, přednášky, setkání s mentory a experty.   
  4. Představíte své řešení odborné porotě.  
  5. Nejlepší tým vyhraje 2.000 eur a může získat podporu pro další rozvoj.

 

Challenges

Přibližně třetina vyprodukovaných potravin se ztratí nebo znehodnotí mezi producenty (farmami) a spotřebiteli (lidmi). Tyto potraviny:  

  • pochází ze zemědělské půdy o velikosti Číny,  
  • spotřebují asi čtvrtinu veškeré vody používané v zemědělství 
  • a způsobují asi 8 % celosvětových emisí skleníkových plynů.
     

Tohle všechno navíc stojí ročně asi 940 miliard dolarů. V naší výzvě cílíme na tyto klíčové oblasti:  


 

1. Gastroprovozy (HORECA) 


 
Špatný odhad, zbytečné porce a přebytky ve skladech. Gastroprovozy ztrácejí kvůli špatnému plánování kontrolu i peníze.
 
Cíl: Zavést efektivní procesy, zapojit personál i hosty, snížit náklady a plýtvání, najít nové možnosti využití zbytků. 
 
Zátiší Group patří mezi nejvýznamnější české gastronomické společnosti. Provozuje oceňované restaurace a nabízí špičkové cateringové služby. Zaměstnává vyšší stovky zaměstnanců a dosahuje obratu kolem půl miliardy korun ročně.

2. Spotřebitelé


Jídlo končí v koši hlavně doma. Nejvíc ho přitom vyhodí ti, kterým na udržitelnosti záleží – zástupci generace Z.
 
Cíl: Najít komerční řešení, které pomůže mladým lidem redukovat food waste, a podpoří tak jejich snahu o udržitelný životní styl.
 
Provozně ekonomická fakulta MENDELU se zaměřuje na ekonomiku, management a podnikání. Propojuje vzdělávání s ekologickými výzvami a zapojuje generaci Z do řešení udržitelnosti.

3. Maloobchod

Obchody vyhazují tuny potravin kvůli datu spotřeby, špatnému odhadu nebo vzhledu zboží. Výsledek? Zbytečné ztráty peněz i zdrojů.
 

Cíl: Najít chytrá řešení, která sníží objem neprodaných potravin, pomůžou efektivněji plánovat zásoby a zapojí personál i zákazníky. 
 
Ahold Czech Republic patří k největším maloobchodníkům v Česku s miliardovými tržbami. Spojení zisku s udržitelností je pro něj klíčové. Hledá proto inovace ke snížení potravinového odpadu a podpoře cirkulární ekonomiky.


Jak program probíhá? 

  • Poznáš nejnovější trendy cirkulární ekonomiky a food waste výzev.  
  • Nové kontakty ti otevřou dveře do startupového světa a dalším příležitostem.  
  • Od mentorů získáš cenný feedback a praktické rady.  
  • Naučíš se inovacemi rozproudit potravinářský sektor.    

Fotky z předešlého ročníku

S kým se potkáš?

Experti 

Tihle lidé jsou odborníci hlavně na udržitelnost, cirkulární ekonomiku a food waste. Dají ti cenný feedback na tvé řešení.   

Porotci 

Svůj projekt odprezentuješ před porotou. Jde o výběr odborníků, kteří budou vybírat nejlepší řešení s impaktem.  

Lektoři 

Během hackathonu získáš od špičkových lektorů spoustu nových a praktických znalostí – od bioodpadu až po podnikání.   



 
Libor Hoření
Libor Hoření
Konzultant startupů a podnikatel
JIC
(spolu)zakladatel a autor úspěšných byznysových a dobročinných projektů (např. Toprecepty.cz, Donio nebo Dobrokáva).
Markéta Filipenská
Markéta Filipenská
Teamleaderka týmu Studenti
JIC
Veronika Štěpánková
Veronika Štěpánková
Startupová konzultantka
JIC
Martin Dokoupil
Martin Dokoupil
Startup konzultant a podnikatel
JIC
Martin Zadražil
Martin Zadražil
STARTUP KONZULTANT
JIC
Miroslav Londýn
Miroslav Londýn
STARTUP KONZULTANT
JIC
Marta Zemanová
Marta Zemanová
Human Potential Specialist
JIC
Aleš Filipenský
Aleš Filipenský
Investment Director
Garage Angels
Jasmína Henni
Jasmína Henni
Konzultantka a mentorka
JIC
Lucie Veselá
Lucie Veselá
Vedoucí Ústavu marketingu a obchodu
PEF MENDELU
Irena Baláková
Irena Baláková
Odborná asistentka na Ústavu marketingu a obchodu
PEF MENDELU
Lea Kubíčková
Lea Kubíčková
Prorektorka pro personální rozvoj a vnitřní komunikaci
PEF MENDELU
Jiří Medvec
Jiří Medvec
Sustainability ambassador
Zátiší Group
Jakub Henni
Jakub Henni
Co-founder
Nesnězeno
Dagmar Milerová Prášková
Dagmar Milerová Prášková
Manažerka Cirkulární akademie a šéfredaktorka portálu Společně udržitelně
Petr Sedláček
Petr Sedláček
Výzkumník
FCH VUT Brno
Stanislav Obruča
Stanislav Obruča
Výzkumník
FCH VUT Brno
Monika Tomaniová
Monika Tomaniová
Assistant Professor
VŠCHT Praha

Spojte se s námi!

Máte dotaz týkající se Challenge Lab? Chcete zapojit svou firmu do projektu? Volejte nebo pište.
Jiří Zhoř
Jiří Zhoř
JIC
Challenge Lab organizuje JIC, který je – pod vedením Vysoké školy chemicko-technologické v Praze – součástí EIT Food Hubu pro Českou republiku.