
CHALLENGE LAB FOODHACK: Jak snížit plýtvání potravinami?
Plýtvání jídlem je jeden z největších environmentálních i ekonomických problémů současnosti. Až třetina globální produkce končí v koši. To představuje ekologickou, ale i ekonomickou ztrátu – téměř bilion dolarů. Challenge Lab hledá startupová řešení, která přinesou komerční potenciál.
Koho hledáme?
- Studenti (SŠ, VŠ, absolventi)
- Startupy a malé a střední podniky
- Odborníci v oblasti agri-food (potravinářství, zemědělství)
- Každý, do chce inovovat a hledat řešení aktuálních výzev
Proč hackaton?
Nejde o klasický hackathon, kde po mnoha energeťácích uleháš ve 4 ráno do spacáku. Challenge Lab je rozložený do šesti týdnů, během kterých dostaneš prostor vymyslet nové a atraktivní řešení.
Nebudeš na to sám/sama. Tobě a tvému týmu k tomu pomůžou workshopy, přednášky, mentoringové sessions a bohatý network expertů kolem JICu.
A proč 6 týdnů? Máme ověřené, že za tuto dobu stihneš svoje řešení dostatečně validovat, a díky tomu ho pak i realizovat.
Jak program probíhá?
-
Seznámíš se s konkrétními výzvami, kterým čelí agri-food sektor.
-
Vytvoříte tým, ve kterém budete 6 týdnů spolupracovat na vybrané výzvě.
-
Absolvujete workshopy, přednášky, setkání s mentory a experty.
-
Představíte své řešení odborné porotě.
-
Nejlepší tým vyhraje 2.000 eur a může získat podporu pro další rozvoj.
Challenges
Přibližně třetina vyprodukovaných potravin se ztratí nebo znehodnotí mezi producenty (farmami) a spotřebiteli (lidmi). Tyto potraviny:
- pochází ze zemědělské půdy o velikosti Číny,
- spotřebují asi čtvrtinu veškeré vody používané v zemědělství
- a způsobují asi 8 % celosvětových emisí skleníkových plynů.
Tohle všechno navíc stojí ročně asi 940 miliard dolarů. V naší výzvě cílíme na tyto klíčové oblasti:
1. Gastroprovozy (HORECA)
2. Spotřebitelé
Jídlo končí v koši hlavně doma. Nejvíc ho přitom vyhodí ti, kterým na udržitelnosti záleží – zástupci generace Z.
3. Maloobchod
Obchody vyhazují tuny potravin kvůli datu spotřeby, špatnému odhadu nebo vzhledu zboží. Výsledek? Zbytečné ztráty peněz i zdrojů.
Jak program probíhá?
- Poznáš nejnovější trendy cirkulární ekonomiky a food waste výzev.
- Nové kontakty ti otevřou dveře do startupového světa a dalším příležitostem.
- Od mentorů získáš cenný feedback a praktické rady.
- Naučíš se inovacemi rozproudit potravinářský sektor.