Challenge Lab HERO_BG_YELLOW-svg

Challenge Lab 2024: Druhý život pro bioodpad!

Chceš se postavit výzvě v oblasti nakládání s bioodpady? Tak právě pro tebe je Challenge Lab. V tomhle hackathonu absolvuješ i přednášky, mentoring nebo workshopy a propojíš se se studenty, inovátory a odborníky, kteří společně hledají udržitelná řešení pro předem formulované výzvy. A vítěz si odnese 2000 eur! Jdeš do toho? 


EIT-Food-EU-Logo-RGB-Landscape-1-_500-1.png

1
Přečteš si podmínky, ať víš, do čeho jdeš. Do 28. října 2024 přihlásíš sebe nebo rovnou celý tým.
2
Seznámíš se s konkrétními výzvami a společně s týmem vybereš tu, které se společně budete věnovat.
3
6 týdnů budeš s týmem pracovat na řešení výzvy. Taky absolvuješ workshopy, přednášky a získáš spoustu rad od mentorů.
4
Odprezentuješ svůj projekt odborné porotě a možná že vyhraješ celý Challenge Lab. Prize money? 2000 eur!

Pro koho je účast vhodná? 

  • Studenti (SŠ, VŠ, absolventi)
  • Startupy a malé a střední podniky
  • Vědci, inovátoři, podnikatelé v oblasti agri-food (potravinářství, zemědělství)
  • Každý, kdo má zájem inovovat a hledat řešení aktuálních výzev 

Můžeš přihlásit celý tým nebo jen sám sebe. Jedinou podmínkou je dostatek času pro celý průběh programu. 

 

Challenges 

Rebelbean

 


Výzva: Když se praží káva, tak se ze zrn uvolňuje ochranná vrstva tzv. chaff (celulóza). Ta se zachytává ve sběrné nádobě, ve které se z bezpečnostních důvodů míchá s vodou. Ve světě již tento materiál našel různá využití, ale žádné z nich pro nás není relevantní. Proto s ním musíme nakládat stejně jako s jiným běžným odpadem. A to nechceme. Takhle tuto výzvu formuluje Michal Stec, founder a spolumajitel brněnské pražírny výběrové kávy Rebelbean.  

Call to action: Vytvořte inovativní řešení, které pražírnám jako Rebelbean (ale i jiným po celém světě) pomůže najít vhodný způsob nakládání s tímto zbytkovým (biologickým) odpadem. Tak, aby našel nové využití a nemusel končit ve směsném odpadu – a tedy na skládce. 

 

Myco

 


Výzva: Při výrobě houbového kompozitu občas dojde k nežádoucí kontaminaci. Viníky jsou obyčejné plísně jako Aspergillus či Trichoderma. Výsledkem je směs převážně ze dřeva a kukuřice, která už není vhodná pro další zpracování. Momentálně putuje na skládku, protože jsme zatím nenašli způsob, jak ji recyklovat efektivně a udržitelně. Hledáme řešení, které by dávalo smysl ekonomicky i ekologicky. Tak to je výzva Davida Šohaje Minaříka z firmy Myco, která se zaměřuje na ekologické materiály.
 
Call to action: Navrhněte inovativní a ekologicky šetrné řešení pro nakládání s kontaminovanými zbytky při výrobě myceliových kompozitů, které by nejen předešlo jejich uložení na skládku, ale také umožnilo jejich další využití či zpracování.

Program

BLOK 01 / Kick-off party

pondělí 4. 11. 2024 / 13.00–17.00 / osobně na JICu
 

  • Rychloseznamka s budoucími parťáky
  • Odkryjeme karty: výzvy a plán hackathonu
  • Inspirativní jízda s Liborem Hořením – od nuly k úspěchu

BLOK 02 / Myšlenkový maraton

pondělí 18. 11. 2024 /13.00–16.00 / hybrid
 

  • Design Thinking: Uživatel je král
  • Lean Canvas: Byznys plán na ubrousku
  • Bioodpady v paragrafech: Sexy to není, ale znát to musíš

Mentorský boost #1

středa 13. 11. 2024 / 13.00–14.30 / online
 

  • Individuální konzultace: Ladíme nápady do dokonalosti

BLOK 03 / Zákazník na prvním místě

pondělí 18. 11. 2024 / 13.00–16.00 / hybrid
 

  • Validace: Jak nestavět vzdušné zámky
  • Cirkulární ekonomika: Budoucnost bez odpadu

Mentorský boost #2

středa 20. 11. 2024 / 14.00–15.00 / online
 

  • Experti radí: Posuň svůj projekt

BLOK 04 / Zelená revoluce v kuchyni

pondělí 25. 11. 2024 v 13.00–14.30 / hybrid
 

  • Jan Zeman: Jak upéct úspěšný eko-byznys

Mentorský boost #3

pátek 29. 11. 2024 / 14.00–15.00 / online
 

  • Další dávka rad od expertů

BLOK 05 / Prezentační mistrovství

pondělí 25. 11. 2024 v 13.00–16.00 / hybrid
 

  • Umění pitche: Jak prodat lednici Eskymákům

BLOK 06 / Final day – pitch session

pondělí 9. 12. 2024 v 13.00–16.00 / hybridně / osobně na JICu
 

  • Den D – představ svůj projekt porotě

Slavnostní vyhlášení na vánočním Studentském meetupu

středa 17. 12. 2024 / 17.00–22.00 / osobně na KUMSTu
 

  • Sláva vítězům, networking všem

S kým se potkáš?

Mentoři 

S mentory budeš řešit to, jak se váš projekt vyvíjí, validaci, lean canvas metodu, monetizaci vašich řešení i inovativnost. Jsou to všechno lidé s dlouholetou zkušeností z byznysu. 

Experti 

Tihle lidé jsou odborníci hlavně na oblast udržitelnosti, cirkulární ekonomiky nebo na zacházení s bioodpady. Dají ti feedback na tvé řešení. 

Porotci 

Na závěr budeš svůj projekt prezentovat před porotou. Je to výběr z mentorů, expertů a lektorů. Právě oni rozhodnou o topm, jak se ve výzvě umístíš. 

Lektoři 

Během celého hackathonu získáš spoustu nových znalostí od našich lektorů a to jak z oblasti bioodpadů, tak z podnikání jako takového. 




 
Jan Zeman
Jan Zeman
Majitel firmy ǀ Intuitivní podnikatel ǀ Mentor inspirující k udržitelnému podnikání
Biopekárna Zemanka
Jakub Henni
Jakub Henni
Co-Founder
Nesnězeno & Munch
Laura Mitroliosová
Laura Mitroliosová
CEO
CIRA Advisory
Lea Kubíčková
Lea Kubíčková
Associate Profesor
MENDELU
Stanislav Obruča
Stanislav Obruča
výzkumník
Fakulta chemická, VUT
Michal Stec
Michal Stec
Founder a spolumajitel
Rebelbean
Linda Szemlová
Linda Szemlová
Coach & Consultant | Chairman of the Board
Zemědělská Společnost Devět krížů a. s.
David Minařík
David Minařík
Enterpreneur & CEO a Founder
MYCO
Monika Tomaniová
Monika Tomaniová
Odborná asistentka a vědecká pracovnice
Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha
Aleš Filipenský
Aleš Filipenský
Investment Director
Garage Angels
Libor Hoření
Libor Hoření
Konzultant startupů a podnikatel
JIC
(spolu)zakladatel a autor úspěšných byznysových a dobročinných projektů (např. Toprecepty.cz, Donio nebo Dobrokáva).
Jiří Zhoř
Jiří Zhoř
Specialista služeb pro studenty
JIC
Marta Zemanová
Marta Zemanová
Human Potential Specialist
JIC
Martin Dokoupil
Martin Dokoupil
Startup konzultant a podnikatel
JIC
Veronika Štěpánková
Veronika Štěpánková
Startupová konzultantka
JIC
Karoline Wunschová
Karoline Wunschová
Startupová konzultantka
JIC
Miroslav Londýn
Miroslav Londýn
STARTUP KONZULTANT
JIC
Markéta Filipenská
Markéta Filipenská
Teamleaderka týmu Studenti
JIC
Martin Zadražil
Martin Zadražil
STARTUP KONZULTANT
JIC

Spojte se s námi!

Máte dotaz týkající se Challenge Lab? Chcete zapojit svou firmu do projektu? Volejte nebo pište.
Jiří Zhoř
Jiří Zhoř
JIC
Challenge Lab organizuje JIC, který je – pod vedením Vysoké školy chemicko-technologické v Praze – součástí EIT Food Hubu pro Českou republiku.  


 


Do které z vyhlášených výzev se zvažuješ přihlásit? ​

Studium:
Zpracované údaje budou použité pro potřeby Challenge Lab a EIT Food.Vyplnění formuláře přihlášky neznamená automatické potvrzení vaší účasti. Vybraní účastníci obdrží potvrzující e-mail.


 
Z přihlášených zájemců budeme vybírat ty, kteří se hackathonu zúčastní. O tom všem tě budeme informovat prostřednictvím mailu.