EIT Challenge Lab: Druhý život pro bioodpad

Chceš se postavit výzvě v oblasti nakládání s bioodpady? Tak právě pro tebe je Challenge Lab. V tomhle hackathonu absolvuješ i přednášky, mentoring nebo workshopy a propojíš se se studenty, inovátory a odborníky, kteří společně hledají udržitelná řešení pro předem formulované výzvy. A vítěz si odnese 2000 eur! Jdeš do toho? 

Pro koho je akce vhodná? 

  • Studenti (SŠ, VŠ, absolventi)
  • Startupy a malé a střední podniky
  • Vědci, inovátoři, podnikatelé v oblasti agri-food (potravinářství, zemědělství)
  • Každý, kdo má zájem inovovat a hledat řešení aktuálních výzev 

Můžeš přihlásit celý tým nebo jen sám sebe. Jedinou podmínkou je dostatek času pro celý průběh programu. 


Naše výzvy

RebelBean

Výzva: Když se praží káva, tak se ze zrn uvolňuje ochranná vrstva tzv. chaff (celulóza). Ta se zachytává ve sběrné nádobě, ve které se z bezpečnostních důvodů míchá s vodou. Ve světě již tento materiál našel různá využití, ale žádné z nich pro nás není relevantní. Proto s ním musíme nakládat stejně jako s jiným běžným odpadem. A to nechceme. Takhle tuto výzvu formuluje Michal Stec, founder a spolumajitel brněnské pražírny výběrové kávy Rebelbean.  

Call to action: Vytvořte inovativní řešení, které pražírnám jako Rebelbean (ale i jiným po celém světě) pomůže najít vhodný způsob nakládání s tímto zbytkovým (biologickým) odpadem. Tak, aby našel nové využití a nemusel končit ve směsném odpadu – a tedy na skládce. 
 

Myco

Výzva: Při výrobě houbového kompozitu občas dojde k nežádoucí kontaminaci. Viníky jsou obyčejné plísně jako Aspergillus či Trichoderma. Výsledkem je směs převážně ze dřeva a kukuřice, která už není vhodná pro další zpracování. Momentálně putuje na skládku, protože jsme zatím nenašli způsob, jak ji recyklovat efektivně a udržitelně. Hledáme řešení, které by dávalo smysl ekonomicky i ekologicky. Tak to je výzva Davida Šohaje Minaříka z firmy Myco, která se zaměřuje na ekologické materiály.
 
Call to action: Navrhněte inovativní a ekologicky šetrné řešení pro nakládání s kontaminovanými zbytky při výrobě myceliových kompozitů, které by nejen předešlo jejich uložení na skládku, ale také umožnilo jejich další využití či zpracování.

Program

BLOK 01 / Kick-off party 

pondělí 4. 11. 2024 / 13.00–17.00 / osobně na JICu

  • Rychloseznamka s budoucími parťáky
  • Odkryjeme karty: výzvy a plán hackathonu
  • Inspirativní jízda s Liborem Hořením – od nuly k úspěchu


BLOK 02 / Myšlenkový maraton

pondělí 18. 11. 2024 / 13.00–16.00 / hybrid

  • Design Thinking: Uživatel je král
  • Lean Canvas: Byznys plán na ubrousku
  • Bioodpady v paragrafech: Sexy to není, ale znát to musíš


Mentorský boost #1

středa 13. 11. 2024 / 13.00–14.30 / online

  • Individuální konzultace: Ladíme nápady do dokonalosti


BLOK 03 / Zákazník na prvním místě

pondělí 18. 11. 2024 / 13.00–16.00 / hybrid

  • Validace: Jak nestavět vzdušné zámky
  • Cirkulární ekonomika: Budoucnost bez odpadu


Mentorský boost #2

středa 20. 11. 2024 / 14.00–15.00 / online

  • Experti radí: Posuň svůj projekt


BLOK 04 / Zelená revoluce v kuchyni

pondělí 25. 11. 2024 v 13.00–14.30 / hybrid

  • Jan Zeman: Jak upéct úspěšný eko-byznys


Mentorský boost #3

pátek 29. 11. 2024 / 14.00–15.00 / online

  • Další dávka rad od expertů


BLOK 05 / Prezentační mistrovství

pondělí 2. 12. 2024 v 13.00–16.00 / hybrid

  • Umění pitche: Jak prodat lednici Eskymákům


BLOK 06 / Final day – pitch session

pondělí 9. 12. 2024 v 13.00–16.00 / hybridně / osobně na JICu

  • Den D – představ svůj projekt porotě


Slavnostní vyhlášení na vánočním Studentském meetupu

středa 17. 12. 2024 / 17.00–22.00 / osobně na KUMSTu

  • Sláva vítězům, networking všem

Jak se na akci přihlásit?

Více informací o iniciativě i link na přihlašovací formulář na stránce Challenge Lab.
Základní informace
Datum, čas
4. 11. 2024 - 17. 12. 2024 13.00–22.00
Místo konání
JIC INMEC, Purkyňova 127, 612 00 Brno-Medlánky
Cena
Zdarma
Kontaktní osoba
Zuzana Hadašová
Zuzana Hadašová
JIC